wtorek, 24 listopada 2009

Ceny żywności a inflacja.

Ceny surowców i żywności rosły w pewnej niezależności od czynników koniunkturalnych i pieniężnych. O strukturalnym charakterze wzrostu cen surowców
świadczy fakt nienadążania podaży niektórych ważnych surowców, zwłaszcza żywności i paliw, w stosunku do rosnącego popytu światowega Wyczerpanie się zapasów pszenicy od 1972 r. spowodowało gwałtowny i wzrost jej ceny. . Średnia roczna cena
eksportowa pszenicy amerykańskiej (USA) wzrosła ze 153 centów za buszel w 1970 r. do 308 centów jako średnia miesięczna
w 1973 r. Ponad 100 procentowy wzrost wykazywała w tymże czasie cena
pszenicy na rynku kanadyjskim i brytyjskim. Między rokiem
1966/1967 a końcem 1973 r. podwoiła się także cena bekonu
I wołowiny na rynku duńskim i brytyjskim, przędzy wełnianej
na rynku brytyjskim, kukurydzy na rynku USA, kauczuku, kakao i orzeszków ziemnych na rynku brytyjskim, kawy na rynku
USA, bawełny i lnu na rynkach głównych eksportów i importerów cyny i miedzi na rynku USA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz